maanantai 24. marraskuuta 2014

Gluteeni-sota

Keskustelupalstoja, mediaa ja yleistä ihmisten keskustelua seuratessa olen huomannut keskuudessamme kytevän pienimuotoisen "gluteeni-sodan". Hyvänä esimerkkinä toimii tämä Yle:n uutinen vuodelta 2013 ja siihen jätetyt kommentit. Kiteytettynä: joitakin keliaakikkoja ärsyttää se, että "terveet" ihmiset ostavat kaupan hyllyt tyhjäksi gluteenittomista erikoistuotteista. Terveet-sanan laitoin sulkuihin nimenomaan sen takia, että monet gluteenia välttelevät eivät välttämättä niin terveitä ole.

Siitä olen kyllä aivan samaa mieltä, että gluteenittoman ruokavalion noudattaminen laihdutusdieettinä on ehdoton ei - ihan vaan sen takia, että ei se gluteeni lihota. Ja monet varmasti ostavat myös vaikkapa gluteenittomia kaurakeksejä hyllystä ajatellen että "no, näissäpä ei ole vehnää!" ja popsivat niitä tyytyväisinä. Gluteenittomat tuotteet ovat paljon enemmän käsiteltyjä kuin vastaava normaali tuote, ainakin nyt näin yleisesti ottaen esimerkiksi jauhoissa. Otetaanpa esimerkki:


Sisältö: Vehnä


Sisältö: Gluteeniton VEHNÄtärkkelys, sokeri, sakeuttamisaineet (E412, E466), nostatusaineet (E575, E500), rauta, niasiini, tiamiini (B1-vitamiini), riboflaviini (B2-vitamiini), B6-vitamiini.

See the difference? Miksi kukaan siis vaihtaisi gluteenittomaan ainoastaan laihdutuksen vuoksi, koska lisäaineet ei tunnetusti sitä ainakaan tue. Pointtina nyt ajan tässä takaa karkeaa esimerkkiä, että ihminen jättää gluteenin pois, mutta jatkaa edelleen esim. pullan syömistä joka vaihtuu ainoastaan gluteenittomaan versioon. Rasva ja sokerihan siinä pahinta on ja niistä syntyvä kalorimäärä. Eikä ne hiilaritkaan minnekään katoa!

Kuva: weheartit.com

Myönnän, että itsekin välillä arkailen kertoa omasta gluteenittomuudesta joillekin - tuntuu että ihmiset katsoo pahalla, koska minulla ei ole todettua keliakiaa. Kadun sitä suuresti, että en mennyt ennen ruokavalion aloittamista lääkäriin tutkimuksiin, sillä nyt kun olen ollut miltein 2kk ilman gluteenia, niin suolen limakalvon nukka on alkanut jo korjautua sen verran, että testeissä ei edes näkyisin mitään vaurioita. Perussairauden vuoksi minulla on verikoekontrolli sekä soittoaika lääkärille joulukuun puolella, joten silloin ajattelin ottaa asian esille. 

Jos minulta testattaisiin gluteeniherkkyys, niin se tarkottaisi että joutuisin olemaan jonkun aikaa normaali ruokavaliolla - en tykkää yhtään siitä ajatuksesta. Kokeilin töissä syödä pipareita, joita meni yhteensä 3 päivän aikana. Tuloksena maha turposi aivan hillittömästi jonka seurauksena housut alkoivat puristaa niin, että oikeasti ahdisti. Osittain varmaan siitäkin syystä, että nyt kun olen ollut tällä ruokavaliolla niin pienikin määrä gluteenia aiheuttaa ongelmia.

Se PÄÄpointti nyt tässä kirjoituksessa tulee seuraavaksi, eli luontaisesti gluteeniton ruoka. Itse voisin sanoa käyttäväni melko vähän teollisesti valmistettuja gluteenittomia tuotteita, kuten jauhoja, pastaa, leipää ja herkkuja. Leipää on ollut nyt pari kuukautta pakastimessa yksi pussi, jota olen käyttänyt esim. kun ollaan syöty hamppareita. Muuten en sitä syö ollenkaan. Jauhoseosta olen käyttänyt kerran (kinkkupiirakkaan) ja gluteenittomia makarooneja pari kertaa (makaroonilaatikkoon). 

Ruoasta kun saa hirmu helposti nimenomaan luontaisesti (painotanhan tätä nyt tarpeeksi? :D) gluteenitonta. Riisi ja peruna nyt ensimmäisenä mainitakseni, ovat gluteenittomia. Omalla kohdalla ongelmana on vain, että en oikein tykkää riisistä ja peruna aiheuttaa myös turvotusta.. Syön sitä kuitenkin välillä, kunhan ei mene ihan överiksi (nimim. perunamuusi menis vaikka jälkkärinä tuoreena!). Itse oon syönyt paljon salaatteja, kanan kanssa menee esim. riisinuudelit ja ruskeasta kastikkeesta tulee (oikeasti) ihan saman makuista maissijauhoista tehtynä. Ja kasvikset. Niitä saa olla paljon!

Kuva: weheartit.com

Siemennäkkäri on ollut myös kovassa käytössä, jota teen siis itse. Siihen tulee ainoastaan siemeniä ja kananmunan valkuaista, eli ihan normaalistikin gluteenittomia juttuja. Sisältää (vaikkakin hyvää) rasvaa paljon, joten ei voi syödä tolkuttomasti! 

Olen itse lopen kyllästynyt joko sairauden aiheuttamiin vatsan kouristuksiin, anemiaan ja yleisesti huonoon olotilaan tai sitten vahvojen lääkkeiden aiheuttamiin sivuvaikutuksiin. Kaikki mitä sairaus tai lääkkeet ovat keholleni tehneet tuskin näkyvät vielä, mutta uskon että tulevaisuudessa niitä vielä tulee esille. Tämä sama koskee gluteenia, jota mun suoli ei selvästikään siedä koska se on joutunut jo 7 vuotta kestämään milloin mitäkin lääkettä tai sairautta.

Gluteeniton ruokavalio tulee kyllä kalliimmaksi, riippuen tietty kuinka paljon käyttää luontaisesti gluteenittomia raaka-aineita. Mutta jos nyt ajatellaan, että saan tästä avun loppuelämäkseni: säästöjä ei tule ainoastaan minulle (lääkärikäynnit, lääkkeet, tutkimukset..) vaan myös yhteiskunnalle. Tällä hetkellä ennen käyttämäni lääkkeen kuukauden annos (2 pistosta) maksaa 1189€. On muuten jo miltein 200€ edullisempi kuin muutama vuosi sitten.. Anyway, vuosittainen kustannus on siis 14268€, josta potilas kustantaa itse vuosittaisen omavastuuosuuden eli 610€. Valtio maksaa tästä siis 13658€, aika huima summa! 

Antti Heikkilä onkin todennut hyvin: 

"Lääketieteessä idea on, että jos jokin aine aiheuttaa reaktioita, syödään lääkkeitä, joilla niitä hillitään. Minä ajattelen, että pitää poistaa aine, joka niitä aiheuttaa."

En minä tähän vapaaehtoisesti ruennut, tuntui vain että ei ole enää muita vaihtoehtoja. Kaipaan oikeista makarooneista tehtyä laatikkoa, ihanaa tuorepastaa ja paahtoleipää. Mutta kyllä terveys ja hyvä olo menee mielitekojen edelle. Oon sinäänsä hyvässä asemassa, koska pieni määrä gluteenia ei haittaa - näin ollen pystyn syömään kaurahiutaleita, joissa on maininta "Saattaa sisältää muiden viljojen jäämiä". 

Jos näin helpolla "lääkityksellä" pystyn elämään edes suht normaalia elämään niin en voi olla muuta kuin onnellinen. Terveyttä ei osaa arvostaa kunnolla, ennenkuin sen menettää - se kannattaa muistaa. :)


Ei kommentteja: