sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Syömisen ihanuus - ja hankaluus

Voi kyllä; pääsiäisenä tuli syötyä (onhan se pääsiäinen kyllä vieläkin!) ähkyyn asti muutamankin kerran. Toki tuli herkuteltua, suklaamunat on kyllä jotenkin aina pääsiäisenä vaan paha kun niitä on joka tuutissa.. Ei ostettu kylläkään itse yhtäkään suklaamunaa tai pääsiäiskarkkia vaan tyhjennettiin porukoitten kätköjä! Mutta pääasiassa söin kyllä ihan vaan ruokaa ja olin aivan järjettömän onnellinen kun sai pari päivää vaan olla ja öllöttää; ei tarvinnut miettiä kauppalistaa, ei miettiä mitä tehdään ruoaksi ja milloin eikä myöskään tehdä sitä ruokaa. 

Tarjolla oli ainakin lohta, jauhelihapihvejä, perunamuusia, pakastekasviksia, salaattia, karjalanpiirakoita (gluteenittomia, nam!!), porkkanasämpylöitä, kalakukkoa... En viittinyt ottaa lautasesta kuvaa siinä kun porukalla syötiin, mutta voi hyvä ihme että sitä ruokaa uppos näinkin pieneen vatsaan :D Siinä ruokaa lautaselle lastatessa mun ilme oli kuin en ois ruokaa nähnyt muutamaan päivään... Unohdin vaan sen faktan, että kipeänä en ollut liikkunut viimeksi kuin vasta tiistaina joten en sitä energiaa ole paljon sohvalla makaamisella kuluttanut. Söin siis ruokaa saman verran kuin söisin normaalina treenipäivänä, eli paha ähkyhän siitä tuli yllättäen.

Pieni välihuomio: iltapalalla vedin ihan kunnon proteiiniöverit, kun se koostui savulohesta, uunilohesta, kananmunasta sekä kalakukosta kaavituilla muikuilla.... :D

Positiivinen huomio oli kuitenkin, että vaikka kuinka ähky tuli niin vatsa ei turvonnut, ei sitten ollenkaan. Sen turvotuksen sai aikaan vasta saunan jälkeen juotu äitin tekemä sima, jota menikin sitten useampi lasi reissun aikana; on se vaan niiin hyvää! Ihanaa oli myös se, että sai syödä ihan rauhassa. Laskin kokeeksi jokunen aika sitten parin päivän aikana saamani kalorit ja ne pyörii aikalailla siellä 2000kcal tienoilla, tietty vaihtelee varmasti melko paljon päivittäin. Tuohon kalorimäärään pääseminen on oikeasti työn takana ja saa vähän väkisinkin syödä välillä, tai ainakin huolehtia että tulee syötyä tarpeeksi usein.

Kyllä tämä vaan pitää paikkaansa!
Ruokailujen määrä ei oo mulle kyllä koskaan ollut ongelma, koska mulla vaan tulee nälkä jos oon syömättä liian pitkään. Noita kaloreita laskiessa huomasin myös hassun seikan, nimittäin mun yhdestä aamupalasta tuli vajaa 700kcal! Se tuntui aluksi ihan kauhean suurelta määrältä, mutta päivittäinen kalorimäärä ei kuitenkaan ollut kuin tuo 2000kcal. Ennen olin todella huono syömään aamupalaa ja päinvastoin iltapalalla olisi uponnut vatsaan vaikka sun mitä.. Nykyisin tää on kyllä ihan päinvastoin; aamupala ja lounas on mun tärkeimmät ateriat. Lisäksi kun panostan lounaan laatuun, niin ei tule sitä perus väsymystä päivällä.

Plussakaloreillahan tässä pitäisi maltillisesti mennä, että saisi lihasta kroppaan. Mulla on lähtenyt vuoden 2013 alusta (kun aloin liikkua tavoitteellisesti) vyötäröltä ja lantiosta n. 6,5cm ja nyt on taas se tilanne, että haluaisin enemmänkin massaa kehoon, kuin enää kiristellä senttejä pois. Mun arvioitu peruskulutus on n. 1500kcal joten kun siihen iskee päivittäisen liikunnan päälle niin kyllähän sitä syödä saa ihan hyvin. Sykemittari on ollut kiva kaveri treeneissä, kun näkee melko tarkasti paljonko niitä kaloreja kuluu! Säbätreeneissä menee aina 650-900kcal, kuntosalilla vaihtelevasti 500-750 kcal. Olisi kyllä hirveästi hyötyä, kun jaksaisi laskea päivittäin kalorit mutta on se kyllä puuduttavaa hommaa..


Onneksi nyt suunnilleen tiedän, mikä määrä on hyvä. En todellakaan jaksa stressata mitään tarkkoja kalorimääriä ja makrojakaumia päivittäin, mutta toisaalta silloin tällöin on mukava niitäkin laskea ja nähdä mitä sitä suuhunsa pistää! Makrot mulla kyllä jakautu aika hyvin ainakin niinä kahtena päivänä kun laskeskelin; hiilarit ja proteiinit melko tasan sekä rasvoja vähän vähemmän. Mulla on aika perusperus ruokaa mitä syön, eli meiltä löytyy miltein aina kotoa parskaalia, kukkakaalia, vihreitä papuja, munia, riisiä, perunaa, porkkanaa, oliiviöljyä, banaania, avokadoa, maustamatonta jogurttia, kanaa/jauhelihaa/kalaa, omatekemää mysliä, pähkinöitä.. Melko simppeliä siis. 

Mulla on nyt hirveä ihmo vaan nostamaan punttia salille ja kasvattamaan massaa! Ohjelma vaihtuu ensi viikolla enemmän sitä tukevaksi ja mave, kyykky, penkki sekä leuanvedot tulee hyvin tutuiksi seuraavien viikkojen aikana; onhan niitä nytkin tehty, mutta nyt niitä ruetaan tekemään vähän enemmän. Muistan kyllä elävästi kun kaikki peruskyykyt vapaalla tangolla ja maastavedot tuntui ihan kaukaiselta ajatukselta ja halusin hitkutella vaan kaikkea muuta mutta en niitä.. :D Toki tulevassa ohjelmassa on mukana myös ns. "tukevia" liikkeitä, että ei nyt sentään ihan neljällä liikkellä vaan mennä.. Tästä on tulossa ihan oma postaus joten pysykää kuulolla! 

Tarkoituksena olisi koostaa postaus myös yhden päivän ruokailuista ihan konkreettista esimerkkiä, ja nimenomaan painottaen miten vähän gluteenittomuus itseasiassa vaikuttaa ruokailussa! Tämä oli lähinnä tällainen yleinen purkautuminen syömisen ihanuudesta ja myös siitä hankalasta puolesta. Kyllä ruoka on vaan hyvää ja vielä parempi jos sitä saa vetää navan täyteen, ahh. Aktiivisen iikkumisen parhaita puolia ♥

Twitterin käyttäjät, enemmän mun menoja ja ajatusmaailmaa löytyy twiittien muodossa joten täältä voi laittaa mun tilin seurantaan! :)

Ei kommentteja: