tiistai 21. huhtikuuta 2015

Miten gluteenittomuus vaikuttaa ruokailuihin?

Noniin, murretaanpa nyt vähän ennakkoluuloja gluteenittoman arjen vaikeudesta - mä pikemminkin päinvastoin luokittelisin sen varsin simppeliksi ruokavalioksi. Ja en tarkoita pelkästään viljojen poisjättämistä, vaan ylipäätään tätä mun ruokavalion muutosta joka on tullut oikeastaan pikkuhiljaa mukaan kuvioihin. Pääasiallisesti siis mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa, mahdollisimman paljon ravinnerikkaita kasviksia, hyviä rasvoja, vain vähän sokeria ja riittävästi proteiinia.

Eiköhän se ole tullut kaikille jo melko selväksi tässä viime aikoina - oon aika paljon puhunut tästä ruokavaliosta, joka ei ole mikään dieetti (näen aina punaista kun joku kysyy että "mites sun dieetin kanssa menee??) vaan elämäntapa. Pitemmittä puheitta, tässä niitä ruokakuvia nyt sitten piisaisi!:

(Huomautuksena vielä, että kaikki ei varmaan ole esteettisesti kovin kauniisti esillä - yritin kuitenkin panostaa tähän edes joissakin :D)

Aamupala/iltapala/välipala


Mulla aamu ei lähde käytiin ilman kaakaota! (ja kahvia) Varmaan siinä tulee jo päivän suositusmäärä sokeria täyteen mut mitä pienistä.. Kananmunaa eksyy lautaselle montakin kertaa päivässä ja oma tekemä mysli on meidän molempien lemppari! Tästä kaliiberista puuttuu nyt kyllä munakkaat kokonaan; tuli syötyä niitä jossain vaiheessa niin paljon että rupes tulemaan korvista ulos..


Puuroa tulee syötyä nykyisin harvemmin, mutta silloin tällöin sitäkin. Päälle isken yleensä marjoja tai pilttiä sekä chian siemeniä. Hedelmistä lähinnä vain banaania, mut välillä on kiva herkutella ja siihen lemppari onkin cantaloupe-meloni. Smoothie on tottakai myös ykkösjuttu niin aamulla kuin illalla.


Herkutteluhetkiin tulee tehtyä yleensä protskupannaria tai lettuja, ylläolevassa kuvassa proteiinipitoinen mutakakku (nam nam ja nam) sekä oma "viskaa mukaan mitä kaapista löytyy" -lettu, eli lähinnä munia, banskua, vaniljaprotskujauhetta, maitoa ja kaurahiutaleita. Välissä äitin tekemää kurpitsa-sitruunahilloa ja vadelmia.


Lounas/päivällinen
 Kanaa hapanimeläkastikkeessa (harvinaisempi herkku) // Makaroonilaatikkoa ja pakastekasviksia // Kanaa, riisiä, papuja ja kukkakaalia // Kanapestopastaa, kukkakaalia, parsakaalia ja papuja


Jälleen kanaa & kasviksia hapanimeläkastikkeessa // Jauhelihakeittoa ja leipäpalanen // Joskus on niin nälkä, että salaatit tulee eri lautaselle :D Tykkään kokeilla erilaisia salaattivariaatioita, ja meillä harvemmin näkee pelkkää salaatti-tomaatti-kurkku yhdistelmää // Jauhelihapihvejä, kermaviili-tsatsikikastiketta, uuniporkkanoita (parhautta!) ja lohkoperunoita.


Lohipasta-salaatti, johon eksyi mm. salaattia, parsaa, punasipulia, rucolaa, tomaattia, paprikaa, retiisejä.. // Makaroonilootaa taas! Lisukkeena mm. kaali-porkkanasalaattia // Tämän päiväinen menu (lemppari!) eli broileripullia, kermaviili-tsatsikia, kaaliporkkanasalaattia ja uunissa paistettua bataattia, ahh. // Jälleen jauhelihapihvejä, kasa salaattia, uuniporkkanoita ja lohkoperunoita.

Ja sitten että kukaan ei luulis että syön jatkuvasti terveellisesti....


..tadaa! Lidlistä ostettua banskujätskiä, jossa on saksanpähkinöitä ja suklaa-apinoita. Kaloreita tais olla puolikkaassa purkissa ehkä 600 joten ei ihan jokapäiväistä evästä ;D

Eli yhteenveto: pasta pitää ostaa gluteenittomana, sämpylät ja karjalanpiirakat tulee tehtyä itse/äiti tekee, syön kauranäkkäriä ja koska pystyn syömään normikauraa niin puurot, myslit ym. on myöskin helppo tehdä. Joten en koe, että tämä vaikuttaisi kovin suuresti elämääni - toki pasta/makaronit on kyllä kallista, mutta en käytäkään niitä kovin usein.

Bon appétit!


Ei kommentteja: