perjantai 24. lokakuuta 2014

Gluteeniton kinkkupiirakka

Ajattelin tulla jakamaan tämän gluteenittoman kinkkupiirakan ohjeen koska se vaan onnistui niin hyvin ja tätä voi syödä myös "normaalia" ruokavaliota noudattavat, koska ainakaan itse en mitään isoa eroa huomannut. :)

Pohja
200g voita/margariinia
n. 200g maitorahkaa
1 dl juustoraastetta
4 rkl vettä
n. 5dl gluteenitonta jauhoseosta (itse käytin Finaxin karkeaa jauhoseosta)
suolaa

Täyte
200g kinkkusuikaleita
purjoa
paprikaa
juustoraastetta (maun mukaan, itse laitoin ehkä 1dl koska en tykkää hirveästi juustosta!)
3 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
rouhittua mustapippuria
yrttejä (esim. persiljaa, itse laitoin ruohosipulia kun sitä sattui jääkaapissa olemaan)














Ensin nypitään rasva ja jauhot sekaisin, sitten lisätään joukkoon juustoraaste ja maitorahka. Jauhojen määrä on reseptissä arvio, kannattaa tunnustella taikinaa ja lisätä jauhoja vähän jos tuntuu että tarttuu käsiin. Itselläni tuli lopullisesta taikinasta todella helposti käsiteltävä! Käytin itse Lidl:istä ostamaani uunipeltiä, joka on neliön muotoinen, kooltaan about 32cm x 28cm. Siis normaalia uunipeltiä pienempi, mutta tuota pystyy myös säätämään jos tarvitsee isompaa piirakkaa tehdä. Öljysin vielä kevyesti pellin koska oli eka kertaa käytössä. Sitten vaan painellaan taikina pellille ja reunoille - kuten aiemminkin sanoin, niin taikinaa oli todella helppo käsitellä!

Purjot, paprikat, kinkkusuikaleet, juustoraaste ja yrtit sekoitetaan keskenään. Samoin kananmunat, ruokakerma ja mausteet. Munia tulee vatkata vain hieman, niin että rakenne rikkoutuu. Sitten vain nämä kaksi seosta sekaisin ja kaadetaan pohjan päälle! Itsehän unohdin kinkkusuikaleet kokonaan pöydälle (kuten näkyy toisessa kuvassa) ja kerkesin laittaa piirakan jo uuniin. Parin minuutin päästä tajusin että nyt on tulossa kyllä melko kasvinpainotteinen piirakka.. :D Heittelin kinkut piirakan päälle viimeisenä ja yritin vähän sekoitella niitä joukkoon.

Piirakkaa paistetaan 200 asteessa n. 40 minuuttia. Kannattaa tarkistaa jo 30min kohdalla miltä näyttää, kaikki uunit kun on niin eri tehoisia! 

Tällä kertaa mun "intuitiivinen" kokkailu toimi, kun lisäisin esimerkiksi maitorahkat ja jauhot vähän oman mielen mukaan, samoin kun oikeastaan kaiken muunkin täyte mukaanlukien :D Mulla on vähän tapana poiketa reseptistä ja lisäillä sinne omia elementtejä, jotka ei aina sitten onnistukaan kovin hyvin.. Ja saan myös kuulla tästä esim. rakkaalta avomieheltäni aika usein ;D Onneks elämä ei oo niin kauheen vakavaa!

Mukavaa perjantai-iltaa :)

Ei kommentteja: