tiistai 9. kesäkuuta 2015

Lisäaine-viidakossa

Lauantai-iltana saunan jälkeen korkkasin Jaffa-pullon ja samalla lueskelin etikettiä ajatuksen kanssa. Korkki meni välittömästi kiinni, kun näin että se pikkuinen pullo (0,33l) sisältää KYMMENTÄ eri lisäainetta!

Hartwall Jaffa
Vesi, sokeri, appelsiinijuomatiiviste(vesi, appelsiinitäysmehua tiivisteestä 2%, happamuudensäätöaineet (sitruunahappo, kaliumsitraatti), luontaiset aromit, stabilointiaineet (pektiini, propyleeniglykolialginaatti, johanneksenleipäpuujauhe), hapettumisenestoaine (askorbiinihappo), värit (betakaroteeni, apokarotenaali)), hiilidioksidi, säilöntäaineet (kaliumsorbaatti, natriumbentsoaatti).


Huh huh. Ei sillä, että joskus olisin ajatellut limpparin olevankaan terveellistä - en sitä itse juuri koskaan osta, lähinnä juon vain porukoilla ollessa ehkä lasillisen saunajuomana. Mulla tulee hiilihapollisista juomista välittömästi järkyttävä turvotus, joten ei kiitos. Mutta silti, tuo lisäainemäärä yllätti. Ja tuostahan näkee myös hyvin selkeästi, että eihän tuossa paljon mitään aitoa ole; lähinnä aromeilla ja muilla lisäaineilla kyllästettyä vettä. 

Kun vatsan kanssa on ollut ongelmia jo 8 vuotta sairauden takia, niin väkisinkin sitä pyrkii parantamaan omaa ruokavaliota ihan vain oman hyvinvoinnin parantamiseksi. Lisäaineiden vähentäminen kuuluu isona osana omaan ruokavalioon; einesruoat ovat jääneet lähes kokonaan pois, niitä tulee lähinnä ostettua vain hätätapauksissa, pikaruokaa tulee syötyä harvemmin, mutta joskus kieltämättä tulee käytyä mäkkäristä hakemassa kunnon mättöä! Kunhan kohtuus pysyy, ja sielläkin otan limpparin tilalle usein veden tai maidon. Entiset lihaliemikuutiot (tässä hyvä artikkeli) on vaihtunut luomu-vaihtoehtoon ja ruokajuomanakin tulee otettua lähinnä vettä. Kana tulee ostettua yhä useammin maustamattomana, mutta silloin tällöin ajan puutteen vuoksi saattaa ostoskoriin päätyä myös valmiiksi marinoitua.

Itselläni pahimpia oireita välittömästi, tai vähän ajan kuluttua syömisestä aiheuttaa selkeästi aspartaami sekä natriumglutamaatti. Vatsan pistely, jopa pienet kouristelut, järkyttävät ilmavaivat ja vatsan sekaisin meneminen on todettu useaan otteeseen. Joskus "fiksuna" tyttönä ostin sokerin pelossa salmiakki-karkkeja, jotka oli makeutettu aspartaamilla ja vedin sen koko pienen pussin kerrallaan... Voin kertoa että ei kannattanut. Eikä varsinkaan aspartaamia kannata käyttää sokerin korvikkeena, sillä se vain pahentaa riippuvuutta! Myös useimmat proteiinijauheet on makeutettu aspartaamilla, joissa huomaan myös vatsan turvotuksen välittömästi. Itse siirryinkin käyttämään Stevialla makeutettua versiota.

Kuva: weheartit.com

Mulla on myös pienenä tullut ongelmia (ilmeisesti ihottumaa ainakin) sinisista ja vihreistä karkeista, jotka on niitä vahvimpia värejä. Niitä yritän myös parhaani mukaan siis välttää nykyisinkin, varsinkin kun esimerkiksi patenttisinistä (E131) käytetään Suomessa. Tämä väriaine on _kielletty_ monissa maissa, kuten USA:ssa, Norjassa ja Australiassa. Luulisi, että Suomen tiukan lainsäädännön ja elintarviketurvallisuuden vuoksi niin olisi täälläkin!? Kaikenlisäksi tätä väriainetta käytetään karkeissa, jotka on suunnattu selvästi lapsille - hei haloo, ei ihme jos terveysongelmat lisääntyvät, jos lapset saavat jo pienestä asti haitallisia lisäaineita (kaiken sen sokerin lisäksi)!

On ihan järkyttävää ajatella, miten paljon lisäaineita tungetaan joka paikkaan! Ja se fakta, että einesruoat, valmiiksi marinoidut lihat ym. maksavat _vähemmän_ kuin normaalit terveelliset ruoat itse tehtynä on ihan sietämätöntä. Lainsäädännöllä pitäisi kyllä puuttua tällaiseen asiaan välittömästi.. En koe että olisin itse mikään ituhippi, enkä itse osta pelkästään luomua (hinnan takia), mutta kyllä tälle tilanteelle jotain tulisi tehdä! 

Jos vatsa temppuilee niin yksi hyvä askel olisi kyllä katsoa tuoteselostetta pariin otteeseen ennenkuin tuotteen ostoskoriin laittaa. Hankalahan lisäaineita on kokonaan välttää, mutta vähentäminen auttaa jo huomattavasti! Eikä kaikki lisäaineet todellakaan pahasta ole, nehän vain parantavat ruoan turvallisuutta. Kaikkea pystyy syömään kohtuudella.

Itsellänikin on kehitettävää vielä tässä asiassa! Yksi asia, missä heräsin vasta ihan äskettäin on leikkeleet. Niissä on usein useita eri lisäaineita ja kauhistuin huomatessani meidänkin kalkkunaleikkeessä natriumnitriittiä. Apua. Täältä löytyy hyvin koostettua tietoa tuosta pahaisesta lisäaineesta, joten en sen enempää tässä avaudu kuin että apua. Nyt lähtee kyllä taas tarkempaan syyniin jokainen paketti...


Miten tarkkaan te kiinnitätte huomiota pakkausselosteeseen? Missä menee rajaa lisäaineiden kohdalla?

Ei kommentteja: